Tactica ar putea fi definita ca totalitatea actiunilor individuale si colective ale jucatorilor in atac si in aparare, actiuni motivate si rationale, organizate si coordonate unitar in limitele regulamentului de joc, in functie de calitatile si particularitatile echipei proprii, dar si de lipsurile in pregatire ale adversarului.
Din totalitatea procedeelor tehnice de atac sau aparare specifice jocului de volei, pentru alegerea si folosirea unuia sau a altuia in tactica colectiva, GÂNDIREA TACTICA are o importanta deosebita. Prin stapânirea si executarea corecta a tuturor elementelor si a procedeelor tehnice, jucatorului ii este oferita posibilitatea sa actioneze in functie de situatiile cerute de joc, fara a avea atentia indreptata asupra executiei.
Gândirea tactica, sau aprecierea tactica, trebuie sa se bazeze pe gradul de insusire a acestor procedee, fara a se executa actiuni care sa intreaca posibilitatile jucatorului. Gândind in timpul jocului, adaptându-se anumitor momente si situatii si având la baza o tehnica avansata, jucatorii isi dezvolta tactica individuala, care poate fi, astfel, inscrisa in tactica colectiva de echipa, si in egala masura, dobândesc maiestria sportiva.