Strategii si politici de ocupare in contextul pietei actuale a muncii

Strategii si politici de ocupare in contextul pietei actuale a muncii

Autori: Mirela Ionela Aceleanu, Alina Stefania Cretu

Anul aparitiei: 2010

ISBN: 978-606-505-308-3

22,30 lei In stoc: DA
Livrare prin Posta Romana

 Lucrarea prezinta situatia ocuparii fortei de munca in Romania si propune masuri strategice de imbunatatire a ocuparii si a eficientei utilizarii resurselor de munca. Studiul porneste de la analiza specificitatii pietei muncii romanesti, continua cu prezentarea situatiei ocuparii si eficientei acesteia in Romania si se finalizeaza cu identificarea unor cai de imbunatatire a politicilor si strategiilor in domeniul ocuparii.

Tinand cont de caracterul complex al participarii resurselor de munca la activitatile social-economice contemporane, au fost restranse starile de manifestare a potentialului de munca la trei: pregatire, ocupare si folosire. Pregatirea este analizata din prisma functiei sale demografico-educationale, ocuparea in sens prioritar social-economic, iar folosirea, ca functie si scop al intregului proces, este exprimata prin eficienta economico-sociala a factorului munca.

Premisele imbunatatirii si eficientizarii ocuparii resurselor de munca in Romania (educatia si investitia in capitalul uman, formarea profesionala continua, cresterea economica si dezvoltarea durabila, flexibilitatea si mobilitatea fortei de munca) sunt analizate ca suport al coordonatelor esentiale ale unei strategii de sporire a ocuparii si eficientei utilizarii fortei de munca.

La nivelul tarii noastre, strategiile si politicile de ocupare ale fortei de munca trebuie sa fie elaborate tinand cont de celelalte strategii si politici macroeconomice si de strategiile Uniunii Europene. Astfel, strategiile si politicile de ocupare din tara noastra trebuie sa vizeze urmatoarele aspecte: unitatea dintre procesele demografice, sociale, economice si culturale; corelarea intre structurile si continuturile educationale si de pregatire ale fortei de munca si nevoile actuale si de perspectiva ale economiei; formarea profesionala continua; cresterea productivitatii muncii; flexisecuritatea si mobilitatea fortei de munca si atingerea tintelor ocuparii fortei de munca stabilite in cadrul Consiliului European de la Lisabona.
 

Produse asemanatoare