Macroeconomia, in calitate de disciplina de invatamant, trebuie sa deschida o viziune integratoare cu privire la sistemul economiei ca parte organica a mediului ecologic si social in care functioneaza.
Ansamblul economiei este privit in noua editie a „Macroeconomiei” mai mult ca intreg decat ca suma a partilor sale organice. Acest „mai mult” reprezinta contributia sistemului de valori la functionalitatea echilibrata a corelatiilor ecologie-economie, economie-societate, persoana-comunitate, eficienta economica-sanatate economica, valoare adaugata-rationalitate si speranta.
Exista astazi un curent de gandire cu caracter transdisciplinar care dezvolta o viziune sistemica asupra vietii in general, a celei sociale si economice in special.
Autorii doresc sa aduca in prim-planul studiilor lor aceste aspecte, in concordanta cu exigentele autoguvernarii umane inteligente, folosind cunoasterea stiintifica si experienta de viata pentru formarea valorilor umane autentice in pregatirea viitorilor economisti.