Organizatii internationale. vol. II. Ordinea economico-financiara a lumii. Regimurile internationale sectoriale. Regimul international al cooperarii in domeniul securitatii si apararii. Sistemul multietajat de securitate (OSCE/NATO/UE/ONU)

Organizatii internationale. vol. II. Ordinea economico-financiara a lumii. Regimurile internationale sectoriale. Regimul international al cooperarii in domeniul securitatii si apararii. Sistemul multietajat de securitate (OSCE/NATO/UE/ONU)

Autori: Petre Constantin

Anul aparitiei: 2007

ISBN: 978-973-594-980-8 /978-606-505-008-2

30,40 lei In stoc: NU
Livrare prin Posta Romana

Cel de-al doilea volum al cartii „Organizatii internationale” este structurat în trei parti. Prima, intitulata „Ordinea economico-financiara”, debuteaza cu problematica libertatii comertului mondial, prezentandu-se totodata istoricul si specificul Organizatiei Mondiale a Comertului, reglementarile pe produse si cele mai relevante conferinte ale UNCTAD, organul subsidiar al Adunarii Generale a ONU cu o importanta functie politica – realizarea consensului interguvernamental in ceea ce priveste situatia economica mondiala si politicile de dezvoltare, in paralel cu rolul sau cheie de identificare a problemelor economice ale dezvoltarii.
Urmeaza apoi prezentarea, pe larg, a Fondului Monetar International (istoric, obiective, realizari, instrumente de imprumut, opinii critice), ca principal organism al gestionarii ordinii monetare internationale, si  prezentarea Grupului Bancii Mondiale (Banca Mondiala, Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare, Asociatia Internationala pentru Dezvoltare, Corporatia Financiara Internationala, Centrul International de Reglementare a Disputelor Relative la Investitii si Agentia de Garantare Multilaterala a Investitiilor).

A doua parte, intitulata sugestiv „Regimurile internationale sectoriale”, abordeaza: regimul international al petrolului OPEC/OAPEP (insistandu-se asupra aspectelor legate de dimensiunea strategica a petrolului, piete si preturi, principalii actori de pe piata mondiala a petrolului), regimul international al cooperarii nucleare (cursa nucleara si tarile implicate in „jocul nuclear” si Agentia Internationala pentru Energia Atomica), regimul international al cooperarii in spatiul extraatmosferic (concept, istoric al „cursei pentru spatiu”, Comitetul pentru Utilizarea Pasnica a Spatiului Extraatmosferic, tratatele vizand spatiul, politicile spatiale, agentiile pentru cercetarea acestui spatiu – NASA, Statia Spatiala Internationala – si implicatiile economice ale cooperarii spatiale), regimul maritim international si cel al protectiei mediului (un loc aparte avand prezentarea Conventiei Natiunilor Unite asupra Dreptului Marii si a Programului Natiunilor Unite pentru Mediu).

A treia parte, „Sistemul multietajat de securitate”, dezbate pe larg aspecte legate de regimul international al cooperarii in domeniul securitatii si apararii, precum: rolul, structura institutionala si limitele Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa ca organizatie de securitate si de aparare a drepturilor omului; Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord ca organizatie internationala pentru colaborare defensiva si implicatiile economice ale functionarii acestei aliante de state; aspecte ale apararii europene (Comunitatea Europeana de Aparare, Uniunea Europei Occidentale, Politica Externa si de Securitate Comuna – PESC, debutul Politicii Europene de Securitate si Aparare - PESA, importanta „Documentului Solana” – strategia de securitate a Uniunii Europene); proceduri de mentinere sau restabilire a pacii ale ONU si disfunctionalitati in materie.   
 

Produse asemanatoare

Altii au mai cumparat