Organizatii internationale. vol.I.  Societatea interstatala. Proiectele universaliste

Organizatii internationale. vol.I. Societatea interstatala. Proiectele universaliste

Autori: Petre Constantin

Anul aparitiei: 2007

ISBN: 978-973-594-980-8 /978-973-594-973-0

25,15 lei In stoc: NU
Livrare prin Posta Romana

Prin continutul preponderent descriptiv, autorul si-a propus sa furnizeze studentilor un cadru de reflectie coerent si riguros asupra multitudinii aspectelor ce vizeaza problematica institutionalizarii relatiilor internationale.
Marile probleme ale omenirii sunt si raman esentialmente de natura economica, de aceea cartea face o analiza sensibilizata economic a societatii contemporane, nelipsind analiza politica si recursul la chestiuni juridice, ocolindu-se regulile abstracte ale dreptului. Totodata, se face si un recurs minimal la istorie, necesar atat pentru explicarea evolutiei in timp a unor fenomene sau situatii, cat si pentru formularea de predictii probabilistice.

Volumul I este dedicat descrierii societatii interstatale, constituirii si extinderii ei istorice la nivel planetar in secolul al XX-lea, precum si vastei problematici a solidaritatii internationale si a proiectelor universaliste. Prima parte a volumului, intitulata "Societatea internationala", are doua sectiuni, "Descrierea societatii interstatale" si "Viata internationala". Prima trateaza aspecte privind colectivitatea statala; fenomenul de dominatie – imperialismul; reglementarile de echilibru; fenomenul de asociere si integrare; Commonwealth-ul si unicitatea sa, un club de comert preferential; formele pseudostatale (Sfantul Scaun si Cetatea Vaticanului). Cea de-a doua sectiune, intitulata "Viata internationala", abordeaza problema institutionalizarii relatiilor internationale si a principiilor politice ce stau la baza relatiilor dintre state.
Partea a doua a volumului, "Solidaritatea internationala", are si ea doua sectiuni. In prima, intitulata "Proliferarea organizatiilor internationale", autorul incearca sa gaseasca diferitele cauze ale proliferarii acestor organizatii si sa faca o clasificare a lor, abordand atat aspectul capacitatii lor juridice, precum si pe cel al resurselor lor financiare (bugetul, sursele de venit si cheltuielile). A doua sectiune, "Proiectele universaliste", cuprinde prezentarea organizatiilor universale cu competenta extinsa (Societatea Natiunilor, ONU) si a celor de concertare economica cu vocatie mondiala OCDE, CEE/ONU).
 

Produse asemanatoare

Altii au mai cumparat