Cartea surprinde problematica complexa si delicata a sistemelor de control de gestiune, urmarind o serie de obiective: analiza critica a instrumentelor controlului de gestiune utilizate la nivel national si international; necesitatea implementarii unui sistem de control de gestiune; posibilitatile de implementare a unor sisteme de control de gestiune, in contextul mediului romanesc; dificultatile de implementare si post-implementare; tentatiile si riscurile denaturarii informatiilor in controlul de gestiune; identificarea si analizarea anumitor metode de contabilitate creativa in controlul de gestiune.
Pozitia privilegiata in cadrul lucrarii este reprezentata de cercetarea de tip experiment, care a presupus accesul direct la subiectii analizati si cercetarea de tip studiu de caz, implicand analiza si interpretarea anumitor particularitati existente. Ca elemente de noutate, in comparatie cu multe alte lucrari in domeniu, in contextul tarii noastre si in conditii de reforma, se remarca formularea unor solutii practice pentru imbunatatirea arsenalului de instrumente utilizabile pe plan mondial in controlul de gestiune, care isi gasesc aplicare si in tara noastra.
Contributiile proprii ale lucrarii sunt evidentiate, in special, la nivel aplicativ, aspect evident datorat tipurilor de cercetari desfasurate. Concluziile rezultate pot reprezenta un punct de pornire in elaborarea unui cadru conceptual de control de gestiune in tara noastra si pot contribui la schimbarea mentalitatilor invechite privind controlul, in general. Avand in vedere aceste elemente, cartea poate fi considerata deosebit de utila masteranzilor, doctoranzilor si specialistilor in domeniul contabilitatii si controlului de gestiune.