Kurt Lewin, his life and his approach to change management

Kurt Lewin, his life and his approach to change management

Autori: Vlad Rosca

Anul aparitiei: 2020

ISBN: 978-606-34-0321-7

Format: 17/24 cm

Numar pagini: 158

35,00 lei In stoc: DA
Livrare prin Posta Romana

Cartea este o prezentare a managementului schimbarii asa cum a fost el inteles si fundamentat de catre Kurt Lewin, om de stiinta german, emigrat in Statele Unite ale Americii in perioada interbelica, unul dintre primii cercetatori care s-au preocupat intensiv de teme care aveau sa devina principii ale managementului stiintific asa cum il cunoastem astazi. Printre aceste teme se numara dezvoltarea organizationala, teoria campurilor sociale, conceptul de schimbare sociala si, nu in ultimul rand, modelul celor trei pasi ai schimbarii, gratie caruia Lewin si-a facut un renume in stiinta mondiala.

Cartea, conceputa ca suport didactic pentru cursul de „Managementul schimbarii", se adreseaza in principal studentilor din anul al doilea al ciclului de licenta de la Facultatea de Administrarea afacerilor cu predare in limbi straine, sectia cu predare in limba engleza. Cu toate acestea, cartea nu este un simplu manual stiintific, ci si o lucrare de interes general, prin prisma structurii sale. Cartea isi propune sa scoata in evidenta modelul celor trei pasi ai schimbarii, insa face aceasta trecand prin intreaga opera a lui Kurt Lewin, autorul cartii sustinand inca din introducere ca intelegerea modelului si a conceptelor de schimbare (sociala) nu este posibila fara a intelege, in prealabil, ceea ce i-a influentat viata lui Lewin astfel incat l-a facut sa se intereseze, in cercetarile sale, de modelele schimbarii sociale. Astfel, cartea devine si o lucrare biografica a lui Kurt Lewin, primele doua capitole fiind dedicate vietii si operei sale: de la un copil crescut intr-un sat, la un licean in Berlin, mai apoi student al Universitatii Humboldt si, ulterior, lector la Institutul Psihologic al aceleiasi institutii, pana la emigrarea in Statele Unite ale Americii si cariera didactica la universitati de peste ocean.

Dupa aceste perspective private si profesionale asupra vietii si cercetarii lui Lewin, cartea continua cu prezentarea principalelor metode de lucru si concepte stiintifice descoperite de Lewin, cele care, spre sfarsitul vietii, aveau sa ii directioneze atentia catre gestionarea schimbarilor sociale. Conceptele sunt prezentate intr-o ordine cronologica, conforma momentelor in care Lewin le-a utilizat in viata: teoria campurilor, psihologia Gestalt, cercetarea actiune, dezvoltarea organizationala, dinamica grupurilor, rnodelul campului de forte, iar, in final, modelul celor trei pasi ai schimbarii. Parcurgerea tuturor acestor concepte se dovedeste utila. Chiar daca, la prima vedere, ele nu par a avea legatura directa cu transformarea organizationala (a afacerilor), ce asupra careia se bate moneda in business-ul modern, autorul cartii subliniaza ca, la urma urmei, chiar daca vorbim de schimbare intr-o organizatie sau intr-o companie, aceasta trebuie sa vina de la angajat, sa fie efectuata, in ultima instanta, de catre om. Chiar daca vorbim de schimbarea in afaceri, tot omul este cel care face schimbarea, iar, de aceea, intelegerea unor notiuni de psihologie sau sociologie a schimbarii, asa cum Ie-a gandit Kurt Lewin, sunt necesare. Sunt necesare nu doar pentru a ajuta la mai buna intelegere, multidisciplinara, a managementului schimbarii, ci si pentru a-i ajuta pe studenti sa isi largeasca orizonturile intelectuale, ceea ce incearca sa faca aceasta lucrare prin aducerea in discutie – pe langa fundamentele managementului schimbarii – a unor evenimente care nu au facut altceva decat sa schimbe lumea: cele doua razboaie mondiale, Holocaustul sau preluarea puterii de catre national-socialisti in Germania. Toate acestea i-au influentat gandurile lui Kurt Lewin si I-au indreptat catre modul de gandire care l-a condus la modelul schimbarii in trei pasi.

Cartea este interesanta si prin incercarea de a se indeparta de rigorile stiintifice specifice unui manual, fiind redactata, mai degraba, ca o poveste biografica a lui Kurt Lewin in care isi gaseste locul, asa cum anunta titlul, managementul schimbarii, ideea de baza a volumului. De aceea, cartea promite a fi o lectura agreabila atat pentru studenti, cat si pentru publicul larg.

Produse asemanatoare

Altii au mai cumparat