Intreprinderile au capatat, in prezent, un rol fundamental in societate, constituind o componenta dinamica in cadrul lumii economice. Acestea se individualizeaza prin elemente si structuri specifice, ce trebuie analizate si evaluate pentru a conferi fiecarei intreprinderi in parte un anumit rang in societate, pe baza performantelor sau, dimpotriva, a declinurilor financiare.
Fundamentarea deciziilor financiare reprezinta una din temele dezbatute de-a lungul anilor, inca de la inceputul stiintei economiei si pana in zilele noastre, o tema ce va dainui in timp, datorita complexitatii si necesitatii acesteia, bucurandu-se de o actualitate si aplicabilitate in orice mediu corporatist. Avand la baza informatia financiara, deciziile financiare capata un rol fundamental in dezvoltarea companiilor, influentand comportamentul tuturor partilor implicate (actionari, salariati, furnizori, investitori, statul) in desfasurarea activitatilor economice.
Importanta temei consta in surprinderea complexitatii managementului financiar al sectoarelor de activitate atat pentru obtinerea de profit propriu, cat si din perspectiva evaluarii impactului pe care acestea il au asupra economiei nationale. Astfel, un sector strategic si care reprezinta o importanta sursa privind bunastarea economiei s-a dovedit a fi industria farmaceutica. Mai mult, cercetarea isi propune sa puna in lumina starea de sanatate a pietei farmaceutice, atitudinea managementului financiar fata de situatiile financiare, respectiv a indicatorilor economico-financiari, precum si deciziile financiare luate in vederea anticiparii unui faliment sau a previzionarii unor evolutii propice in dezvoltarea acestei ramuri economice, elemente care vor completa decorul economic descris in literatura de specialitate.