Elemente de economia si politica comertului international

Elemente de economia si politica comertului international

Autori: Sorin Burnete

Anul aparitiei: 2007

ISBN: 978-973-594-957-0

44,40 lei In stoc: NU
Livrare prin Posta Romana

Cartea incepe cu o trecere in revista a doctrinei mercantiliste, care a precedat gandirea economica moderna, continuand cu explicarea conceptiei lui Adam Smith, reprezentant al „scolii engleze”, care a promovat liberalismul clasic. Teoria mai realista a lui David Ricardo, teoria avantajului relativ, ca si principiul avantajului comparativ sunt enuntate si demonstrate sistematic, inclusiv prin exemple detaliate, figuri etc.
Capitolul al doilea analizeaza modelul ricardian de tip 2x2 si contributiile scolii neoclasice in teoria si practica economica, ilustrate cu exemple concrete.
Alte subiecte dezbatute in lucrare sunt: istoricul interventiei statului in relatiile economice externe, clasificarea taxelor vamale, barierele netarifare si cantitative, contingentele de import etc.
Inaintand in timp, se remarca regimul protectionist si, dupa al doilea razboi mondial, negocierile multilaterale si aparitia organismelor internationale legate de comert. Acestea din urma sunt tratate individual si detaliat, precizandu-se rolul si activitatea fiecaruia.
Comertul international, de la inceputuri pana in prezent, revolutiile industriale, globalizarea pietelor, expansiunea investitiilor straine directe si multe alte teme sunt analizate in ultima parte a acestei carti extrem de interesante.
 

Produse asemanatoare