Lucrarea reda evolutia structurii si continutul procesului de invatamant in cei 100 de ani de existenta a Academiei de Studii Economice din Bucuresti. Autorul scoate in evidenta etapele si conditiile in care s-au realizat schimbarile in structura de invatamant.
Prima etapa, cuprinsa intre anii 1913-1947, cand institutia se numea Academia de Inalte Studii Comerciale si Industriale, a fost una de impunere si de asezare a invatamantului economic superior. Specifice pentru aceasta perioada sunt cursurile si conferintele. Evolutia politica din Romania de dupa 1948 influenteaza continutul programelor de invatamant, sectiile vechii academii se desfiinteaza si apar primele facultati. Insa, in aceasta etapa, schimbarile numeroase impuse de politica Partidului Comunist determina lipsa de continuitate a noilor structuri. Deschiderea de dupa 1967, cand institutia isi schimba denumirea in Academia de Studii Economice, denumire care se pastreaza si astazi, este una benefica, invatamantul se reconsolideaza, iar practica de specialitate desfasurata de studenti capata o pondere si o organizare mai bune.
Dupa 1989, din programele de studii sunt eliminate marxismul si socialismul stiintific, iar continutul este adaptat programelor de studii similare invatamantului statelor capitaliste.
In ceea ce priveste evolutia acestor programe, autorul considera istoria lor o „aventura”. Astfel, pentru prima data, se ofera celor interesati o lucrare dedicata exclusiv acestui domeniu.