Documente din fondul arhivistic ASE (1948-1960)

Documente din fondul arhivistic ASE (1948-1960)

Autori: Valentin Maier

Anul aparitiei: 2024

ISBN: 978-606-34-0513-6

Format: 17/24 cm

Numar pagini: 368

0,00 lei In stoc: DA
Livrare prin Posta Romana

Prin cunoasterea, scrierea si aducerea aproape de membrii comunitatii academice a istoriei universitatii noastre, vom fi mai constienti de importanta apartenentei la ea, vom fi mai dedicati si mai implicati emotional in participarea noastra la dinamica Academiei, noi, slujitorii de azi ai portdrapelului invatamantului economic si de administratie publica din tara, in misiunea pe care ne-o asumam de liant in stafeta istoriei, de continuatori ai idealurilor si efortului celor de dinaintea noastra si de model pentru cei ce vor scrie, dupa noi, drumul ei in istorie.

Lucrarea „Documente din fondul arhivistic ASE (1948-1960)” se deschide cu un consistent si interesant studiu introductiv al tanarului cercetator, care ne prezinta detalii importante despre universitatea noastra in urma cu 60-70 de ani, perioada in care ea se numea Institutul de Stiinte Economice si Planificare (ISEP) din Bucuresti, ca institutie de invatamant superior continuatoare a Academiei de Inalte Studii Comerciale si Industriale (AISCI), infiintata la 6 aprilie 1913, si a Academiei de Studii Comerciale si Cooperatiste din Bucuresti, infiintata in 1947 prin fuziunea dintre AISCI si Academia de Studii Cooperatiste.

Volumul prezinta programe analitice ale diferitelor cursuri, planuri de seminarii, planuri calendaristice, rapoarte de activitate, subiecte si norme pentru examene, planurile de activitate ale unor catedre, programele unor conferinte stiintifice ale profesorilor, dar si studentesti. Sunt foarte multe documente, cu tematici diferite, care reconstituie atmosfera „vie” a universitatii si care te fac sa te simti parte a vietii ei de atunci.

Inchei seria aspectelor selectate de un cititor nespecialist in istorie, dar slujitor de cateva decenii al ASE, mentionand „Referatul asupra anchetei facuta intre 29 martie - 28 aprilie 1954 in cadrul Institutului de Stiinte Economice si Planificare, privind studiul individual si modul de folosire a timpului de catre studenti”. Este, probabil, una dintre primele anchete sociologice desfasurate de universitate in randul studentilor, care, in urma cu exact 70 de ani, a cuprins un numar de 608 studenti, repartizati astfel pe facultati: Stiinte Economice – 79, Planificare – 104, Finante-Credit – 108, Comert-Cooperatie – 316. Concluziile se refera la ansamblul vietii studentilor, de la timpul alocat studiului, pe materii, la cel pentru activitati „obstesti”, culturale, sport, hrana, somn.

Va invit sa cititi volumul. Il felicit pe tanarul coleg de la Universitatea din Bucuresti, cercetatorul dr. Valentin Maier, cu ocazia aparitiei lucrarii sale. Ii multumesc pentru contributia sa la cunoasterea mai buna a istoriei institutionale a Academiei de Studii Economice din Bucuresti!

 

Prof. univ. dr. Nicolae Istudor,

Rectorul ASE

Produse asemanatoare