Panaït Istrati, littérature et société /Panait Istrati. Literature and society

Panaït Istrati, littérature et société /Panait Istrati. Literature and society

Autori: Dana Radler, Aurora Bagiag, Teodora-Anca Serban-Oprescu (coordonatori)

Anul aparitiei: 2021

ISBN: 978-606-34-0376-7

Format: 17/24 cm

Numar pagini: 231

41,20 lei In stoc: DA
Livrare prin Posta Romana

La achizitia acestei carti de pe site-ul Editurii ASE se va aplica un discount de 16% pentru toti cei care au conturi de site cu adrese de e-mail din domeniul @ase.ro.

 

Panait Istrati a fost descoperit chiar de catre Romain Rolland, laureatul Premiului Nobel pentru Literatura (1915), care l-a privit ca fiind un adevarat „Gorki balcanic”, remarcandu-i talentul original de povestitor. Nascut la Braila in 1884, Istrati parasise acest oras cosmopolit si prosper de timpuriu, fiind dornic sa gaseasca noi prieteni si experiente de viata. In cursul calatoriilor sale in Orientul Mijlociu, urmate de cele din Elvetia, Franta sau URSS, i-a cautat mereu pe aceia care reuseau, prin educatie, sa sprijine ridicarea tinerilor cu sanse modeste de afirmare. Pentru el, misiunea scriitorului era sa inspire schimbare in plan social si moral. Eforturile i-au fost incununate de succes prin carti tiparite in mii de exemplare, in peste 25 de limbi straine. Panait Istrati a fost apropiat de  personalitati renumite pe plan european, precum: Romain Rolland, Nikos Kazantzakis, Victor Serge, Mihail Sadoveanu si multi altii. Cu toate acestea, opiniile sale sincere au iscat destule polemici si atacuri dure timp de mai multi ani.

Pornind de la biografia si scrierile sale, multe sunt intrebarile care ne pot starni curiozitatea in prezent. Ne putem gandi, de exemplu, in ce fel reflecta opera sa spatiul exotic al Mediteranei sau care sunt influentele de ordin politic, respectiv aspectele hibride inspirate de folclorul romanesc. Cum privea Panait Istrati prietenul, fiinta apropiata si reper moral in calea dificultatilor? Pe masura ce autorii cauta raspunsuri, primul volum de studii bilingve (franceza si engleza) se adreseaza atat specialistilor in disciplinele umaniste, cat si publicului larg, inclusiv studentilor. Ultimul capitol al lucrarii iese din sfera analizei si a cercetarii literare, reprezentand diferite secvente biografice transpuse intr-o dramatizare.

Povestirile acestui scriitor deopotriva iubit in Franta si Romania isi pot continua astfel calatoria inca o data de la text spre viata. Va invitam sa porniti alaturi de noi pe urmele scriitorului brailean, intr-un demers necesar, in care gasim fatete noi, lasand, totusi, spatiu de reflectie pasionatilor de adevar si idealuri.

Produse asemanatoare