Managementul ariilor naturale protejate. Studiu de caz: Managementul Sistemului Lagunar Razelm-Sinoe, componenta a Rezervatiei Biosferei „Delta Dunarii”

Managementul ariilor naturale protejate. Studiu de caz: Managementul Sistemului Lagunar Razelm-Sinoe, componenta a Rezervatiei Biosferei „Delta Dunarii”

Autori: Albert Scrieciu, Bogdan Chiripuci, Veronica Toza

Anul aparitiei: 2021

ISBN: 978-606-34-0405-4

Format: 17/24 cm

Numar pagini: 270

54,80 lei In stoc: DA
Livrare prin Posta Romana

La achizitia acestei carti de pe site-ul Editurii ASE se va aplica un discount de 16% pentru toti cei care au conturi de site cu adrese de e-mail din domeniul @ase.ro.

 

In contextul actual, in care schimbarile climatice au fost declarate, la nivel international, ca reprezentand una dintre cele mai importante amenintari la adresa viabilitatii ecosistemelor, in mod deosebit cu privire la ecosistemele vulnerabile, precum cele lagunare, asigurarea managementului unui astfel de ecosistem vulnerabil trebuie sa respecte o serie de principii de baza: sa fie adaptativ la efectele schimbarilor climatice, sa conduca la cresterea rezilientei sale si sa ofere solutii durabile tuturor componentelor sale, inclusiv componentei umane, reprezentata prin comunitatile locale.

 

Sistemul Lagunar Razelm-Sinoe reprezinta un ecosistem vulnerabil in fata schimbarilor climatice, a urbanizarii crescande si a industrializarii, motiv pentru care realizarea unui Plan de management adecvat reprezinta un factor determinant pentru asigurarea dezvoltarii durabile a Sistemului Lagunar Razelm-Sinoe.

 

Un sistem de management integrat implica o abordare manageriala logica si sistematica ce permite luarea unor decizii strategice si operationale, decizii care iau in considerare toate problemele-cheie in materie de mediu. Intr-un astfel de sistem orasele, regiunile si alte tipuri de comunitati trebuie sa integreze aspectele legate de dezvoltare durabila si adaptare la schimbarile climatice in planurile si practicile de management.

 

Lucrarea sintetizeaza aspecte teoretice si practice ale sistemelor lagunare din punctul de vedere al bio-geo-conservarii, bio-geo-diversitatii, geoeducatiei, geoturismului si sistemelor lagunare, puncteaza regimul juridic relevant si detaliaza procesul de elaborare a unui Plan de management adecvat, specific sistemelor lagunare protejate, in scopul evitarii degradarii caracteristicilor starii naturale ale acestora.

 

Realizarea Planului de management integrat pentru Sistemul Lagunar Razelm-Sinoe s-a concentrat pe dezvoltarea metodologiilor participative si promovarea functiilor de management si a principiilor de management pentru sistemele lagunare, in colaborare cu factorii de decizie, autoritatile locale si partile interesate.

 

Permanenta corelare, adaptare si perfectionare a Planului de management la situatia existenta si la contextul socioeconomic in care isi desfasoara activitatile comunitatile locale asigura concordanta dintre parametrii sistemului lagunar si componenta umana, cresterea rezilientei atat a ecosistemului lagunar, cat si a comunitatilor locale, si, nu in ultimul rand, beneficii pentru locuitori datorita unei eficiente implementari a Planului. 

Produse asemanatoare

Altii au mai cumparat