Linguaggio economico-finanziario di divulgazione scritta nell’italiano contemporaneo

Linguaggio economico-finanziario di divulgazione scritta nell’italiano contemporaneo

Autori: Mariana Sandulescu

Anul aparitiei: 2007

ISBN: 978-973-594-910-5

35,00 lei In stoc: NU
Livrare prin Posta Romana

Informatia economico-financiara a ajuns, in zilele noastre, in categoria valorilor „consumului primar”, propulsata puternic de jurnalismul economic.
Lucrarea de fata prezinta rezultatele cercetarii limbii italiene speciale, a economiei si a finantelor, in varianta sa de mediatizare scrisa, intr-o abordare lingvistica si semiotica ce traverseaza planurile exprimarii, continuturilor si organizarii structurale.
Limba de specialitate este un fenomen complex: oamenii de stiinta care se ocupa de aceasta vin din diferite domenii ale cercetarii. Lingvistilor li se alatura filozofii, psihologii, sociologii, semioticienii si, mai ales, teoreticienii diferitelor specialitati cu inclinatie metalingvistica.
Astfel, examinarea detaliata a transformarii discursului stiintific, de specialitate, in discurs popular se opreste, rand pe rand, la tipologia stirilor din sectiunile economice, la prezumtia de obiectivitate, la Contractul de lectura, la competentele Cititorului Model si la grila pasiunilor aplicata consecvent in articolele economice, pe baza opozitiei elementare dintre euforie si disforie. Analizand mecanismele de profunzime ale mediatizarii informatiei economice stiintifice, adaugam un pas la demersul anevoios de a delimita un limbaj de specialitate ce exprima exercitarea unei caracteristici fundamentale a fiintei umane, si anume facultatea de a patrunde in domeniul specialitatii pentru a nu se simti exclus din cercul existential.
 

Produse asemanatoare