Kurt Lewin, Sein Leben und die Change Management Forschung

Kurt Lewin, Sein Leben und die Change Management Forschung

Autori: Vlad I. Rosca

Anul aparitiei: 2020

ISBN: 978-606-34-0334-7

Format: 17/24 cm

Numar pagini: 172

32,00 lei In stoc: DA
Livrare prin Posta Romana

La achizitia acestei carti de pe site-ul Editurii ASE se va aplica un discount de 16% pentru toti cei care au conturi de site cu adrese de e-mail din domeniul ase.ro.

 

Cartea este o prezentare a managementului schimbarii asa cum a fost el inteles si fundamentat de catre Kurt Lewin, om de stiinta german, emigrat in Statele Unite ale Americii in perioada interbelica, unul dintre primii cercetatori care s-au preocupat intensiv de teme care aveau sa devina principii ale managementului stiintific asa cum il cunoastem astazi. Printre aceste teme se numara dezvoltarea organizationala, teoria campurilor sociale, conceptul de schimbare sociala si, nu in ultimul rand, modelul celor trei pasi ai schimbarii, gratie caruia Lewin si-a facut un renume in stiinta mondiala.

Cartea, conceputa ca suport didactic pentru cursul de „Managementul schimbarii", se adreseaza in principal studentilor din anul al doilea al ciclului de licenta de la Facultatea de Administrarea afacerilor cu predare in limbi straine, sectia cu predare in limba germana. Cu toate acestea, cartea nu este un simplu manual stiintific, ci si o lucrare de interes general, prin prisma structurii sale. Cartea isi propune sa scoata in evidenta modelul celor trei pasi ai schimbarii, insa face aceasta trecand prin intreaga opera a lui Kurt Lewin, autorul cartii sustinand inca din introducere ca intelegerea modelului si a conceptelor de schimbare (sociala) nu este posibila fara a intelege, in prealabil, ceea ce i-a influentat viata lui Lewin astfel incat l-a facut sa se intereseze, in cercetarile sale, de modelele schimbarii sociale. Astfel, cartea devine si o lucrare biografica a lui Kurt Lewin, primele doua capitole fiind dedicate vietii si operei sale.

Dupa aceste perspective private si profesionale asupra vietii si cercetarii lui Lewin, cartea continua cu prezentarea principalelor metode de lucru si concepte stiintifice descoperite de Lewin, cele care, spre sfarsitul vietii, aveau sa ii directioneze atentia catre gestionarea schimbarilor sociale. Conceptele sunt prezentate intr-o ordine cronologica, conforma momentelor in care Lewin le-a utilizat in viata: teoria campurilor, psihologia Gestalt, cercetarea actiune, dezvoltarea organizationala, dinamica grupurilor, rnodelul campului de forte, iar, in final, modelul celor trei pasi ai schimbarii. Parcurgerea tuturor acestor concepte se dovedeste utila. Chiar daca, la prima vedere, ele nu par a avea legatura directa cu transformarea organizationala (a afacerilor), ce asupra careia se bate moneda in business-ul modern, autorul cartii subliniaza ca, la urma urmei, chiar daca vorbim de schimbare intr-o organizatie sau intr-o companie, aceasta trebuie sa vina de la angajat, sa fie efectuata, in ultima instanta, de catre om. Chiar daca vorbim de schimbarea in afaceri, tot omul este cel care face schimbarea, iar, de aceea, intelegerea unor notiuni de psihologie sau sociologie a schimbarii, asa cum Ie-a gandit Kurt Lewin, sunt necesare. 

 

Produse asemanatoare