Cartea incepe cu definitia originala a termenului INFORMATICA si cu prezentarea celor noua subdiviziuni ale sale, intre care INGINERIA PROGRAMARII ocupa pozitia a cincea.
Prima parte a acestei lucrari consta in urmarirea pas cu pas a tuturor problemelor care apar de-a lungul intregului ciclu de viata al unui produs program: de la faza de intentie a produsului pana la masurarea caracteristicilor de calitate. Sunt enumerate cinci modele ale ciclului de viata si expuse trei metodologii de analiza si proiectare de produse software. De asemenea, codificarea, integrarea si testarea programelor vin sa integreze acest prim aspect al ingineriei programarii.
A doua parte se refera la bazele elaborarii algoritmilor si programelor, incluzand notiunile legate de: complexitate, recursivitate directa si indirecta, ordine direct si invers lexicografica, metode de elaborare si un capitol special legat de grafuri. Exemplele de baza, insotite de programe, faciliteaza intelegerea modului de elaborare a programelor.
Lucrarea se incheie cu sectiunea de limbaje de asamblare, in care invatarea limbajului se realizeaza prin rezolvarea unor probleme adaptate pentru grupurile mari de instructiuni.
Bibliografia anexata cuprinde titluri de referinta in domeniu, majoritatea fiind aparitii recente.