Prezenta lucrare isi propune ca obiectiv principal sa reliefeze modalitatile in care fosti profesori ai Academiei de Inalte Studii Comerciale si Industriale din Bucuresti si-au exprimat opiniile la catedra. Fiecare dintre ei a fost celebru, magistru in sensul propriu al termenului, fiecare a avut o opera stiintifica impresionanta. Pentru fiecare dintre ei, catedra a fost o institutie, o vocatie, nu o activitate de rutina cotidiana.
Pe fundalul evolutiei economiei romanesti, prezentata succint, cartea reliefeaza felul in care acestia au transmis generatiilor urmatoare cunostinte privind agricultura, industria, comertul, transporturile, finantele, moneda. Capacitatea profesionala, spiritul academic si viziunea privind viitorul economic al tarii i-au facut pe multi profesori ai Academiei de Inalte Studii Comerciale si Industriale din Bucuresti sa isi asume responsabilitati de prim rang in viata politica a tarii, careia i-au oferit consistente orientari doctrinare. De numele lor se leaga, in intreaga perioada interbelica, initiative legislative care au asigurat perspectivele si mijloacele integrarii economiei romanesti in economia europeana.
Competenta lor profesionala s-a exprimat si pe plan international, atat prin prezenta in dezbaterea de idei europeana si mondiala, cat si prin activitatea in diferite organisme internationale ale epocii, in care au sustinut cu demnitate interesele Romaniei.