Economia de piata. Fundamentele institutionale ale prosperitatii

Economia de piata. Fundamentele institutionale ale prosperitatii

Autori: Cosmin Marinescu (coord.), Gabriel Staicu, Marius Pana, Diana Costea, Bogdan Glavan, Cosmin Rogojanu, Marius Spiridon, Cosmin Mosora, Grigore Pirosca, Emilia Topolica

Anul aparitiei: 2007

ISBN: 973-594-842-7, 978-973-594-842-9

33,10 lei In stoc: DA
Livrare prin Posta Romana

Cartea se inscrie in colectia “Teorie Economica” si se vrea a fi o radiografie completa a economiei de piata.
Asa cum se arata in primele pagini ale cartii, in partea de introducere, conform unui sondaj realizat in 20 de tari, 61% din cei chestionati considera ca economia de piata – capitalismul – este cel mai viabil sistem economic. In Franta insa procentul este de 36%. Deci, ca o concluzie, se penduleaza intre economie de piata si socialism, intre libertate si coercitie.
Autorii, in periplul intelectual pe care si l-au propus, care poarta amprenta tineretii si a entuziasmului, subliniaza ideea ca “economia de piata semnifica starea naturala a societatii omenesti”.

Textul propus spre lectura este impartit in trei parti.
Partea I, intitulata Economia de piata: fundamente teoretice, structurata pe sase capitole, aduce in discutie probleme legate de societate si institutii, proprietate si libertate, piata si economie de piata, calcul economic si stat.
Partea a II-a, Institutii si prosperitate. Abordari empirice, cu patru capitole, include subiecte despre statul bunastarii si modelul institutional european, libertate, institutii, antreprenoriat si progres economic, schimbare institutionala si performanta economica.
Transformarea economica si institutionala in Romania postdecembrista, mediul de afaceri din Romania, renasterea antreprenoriatului sunt aspecte tratate in partea a III-a a cartii, parte ce poarta titlul: Dezvoltarea economiei de piata in Romania.
Lucrarea se incheie cu o bibliografie ampla.

Mergand pe firul capitolelor, al acestei radiografii a capitalismului, se contureaza mai multe idei deosebit de importante. Iata cateva dintre acestea:
- “noua economie nu poate fi subordonata altor principii decat celor pe baza carora s-a format si a prosperat societatea umana, in mod natural, de-a lungul istoriei sale: diviziunea sociala a muncii, libertatea si legea dreptului de proprietate, cooperarea sociala si concurenta in cadrul procesului de piata”;
- dreptul de proprietate privata este conditia indispensabila a libertatii si sursa esentiala a prosperitatii economice;
- pe o piata libera, in absenta imixtiunii guvernamentale, singurul judecator al activitatii intreprinzatorului este consumatorul;
- fiecare pas ce ne indeparteaza de proprietatea privata, si deci de calculul economic, ne indeparteaza, deopotriva, si de economia rationala;
- daca statul nu reprezinta cea mai mare amenintare pentru societate, “este insa foarte posibil sa devina, mai ales atunci cand actiunile statului ajung sa submineze virtutile libertatii, a carei aparare a justificat initial nasterea sa”.
- prosperitatea este consecinta naturala a alocarii libere a proprietatii legitime catre cele mai valoroase utilizari, nu a redistribuirii politice (coercitive) a acesteia.
- sistemul economic fundamentat pe principiile statului bunastarii va esua!
- libertatea economica se dovedeste a fi un important factor de explicare a gradului de dezvoltare economica; institutiile care garanteaza libertatea economica isi probeaza capacitatea de a furniza premisele prosperitatii.
- antreprenoriatul apare ca liant intre institutii si prosperitatea economica; altfel spus, performanta economica se coreleaza indestructibil cu acel cadru institutional favorabil antreprenoriatului productiv.
- in Romania, fragilitatea institutionala si tendinta de a conferi statului cat mai multe responsabilitati au consolidat un sistem hibrid in care birocratia statala are un rol important in alocarea resurselor, prin distorsionarea procesului de piata in favoarea protejatilor ei.

Aceste idei reprezinta teme de reflectie pentru cititorul cu studii economice, dar si pentru oricare cititor interesat de problemele economiei de piata.
Scrisa frumos, intr-o inlantuire logica a ideilor, cartea incita la lectura prin claritatea si eleganta exprimarii. Deci, va invitam la lectura.
 

Produse asemanatoare

Altii au mai cumparat