Prin problematica abordata, lucrarea Calitate si securitate alimentara. Reorientari in comportamentul alimentar al consumatorului modern se adreseaza atat specialistilor si practicienilor implicati in activitatile de productie si comercializare a bunurilor alimentare, cat si studentilor din invatamantul economic, dar si tuturor celor interesati de imbunatatirea calitatii vietii printr-o alimentatie sanatoasa.
Deoarece in lucrare sunt evidentiate rolul si importanta in dieta ale macro- si micronutrientilor si sunt prezentate avantajele nutritionale ale principalelor grupe de marfuri alimentare, aceasta poate constitui un reper in demersul de schimbare a comportamentului alimentar al consumatorului modern, in acord cu principiile dieteticii, care, in primul rand, este o stiinta a masurii.
Pentru ca alimentul reprezinta unul dintre principalii purtatori de informatie din mediul inconjurator, fiind indispensabil bunei functionari a organismului uman, calitatea acestuia este cea care conteaza in mod esential pentru prevenirea bolii si mentinerea starii de sanatate. Astfel, in lucrare este evidentiata complexitatea conceptului de calitate alimentara, analizandu-se ipostazele sub care aceasta se manifesta, precum si mutatiile intervenite in perceptia consumatorului.
In lucrare sunt analizate, de asemenea, unele dintre principalele cauze care au contribuit la degradarea in plan nutritional a alimentatiei moderne: ultraprocesarea alimentelor, supraoganoleptizarea, prin utilizarea pe scara larga a aditivilor alimentari, precum si modificarea genetica a resurselor agroalimentare.
Deoarece un demers al lucrarii este si acela de orientare a atentiei consumatorilor asupra optiunilor alimentare care garanteaza atat sanatatea individuala, cat si pe cea a mediului inconjurator, sunt prezentate principalele beneficii ale alimentelor ecologice, ale celor provenite din comertul echitabil (“Fair trade”) si ale produselor “Slow Food”.
Desi eticheta reprezinta un important mijloc de informare a consumatorilor cu privire la identitatea, compozitia si proprietatile produsului alimentar, si, totodata, un instrument de orientare a alegerilor alimentare, in prezent, se constata existenta unor obstacole in intelegerea de catre consumatori a informatiilor nutritionale. In acest sens, in lucrare sunt prezentate o serie de repere pentru utilizarea corecta a informatiilor, atat a celor de pe eticheta nutritionala detaliata, cat si a celor care sunt prezentate pe partea frontala a ambalajului, prin intermediul sistemelor FOP (“Front-of-Package”).