Refacerea este un concept care apartine atat activitatii de educatie fizica, cat si celei de sport, ca parte integranta a aceleiasi activitati motrice formativ-competitionale. Procesul de refacere este unul complex, sistematic, pedagogic si medical, adunand laolalta masuri didactice si mijloace aplicate pentru refacerea echilibrului biologic al organismului, la nivelul homeostaziei (dinaintea efortului) si chiar depasirea acestui prag (supracompensatia).
Odihna pasiva – somnul – reprezinta starea fiziologica normala, stare care urmeaza activitatilor zilnice mai mult sau mai putin solicitante, cu rol reparator asupra sistemului nervos, fiind determinat de nevoia absolut necesara de repaus. Somnul are rol asupra intregului organism prin efectele sale asupra tuturor sistemelor si organelor corpului omenesc, este esential pentru refacere si nu poate fi inlocuit de niciun alt mijloc de regenerare. Privarea de somn deterioreaza procesele psihice, gandirea creatoare, inovatoare, cu urmari dintre cele mai variate asupra comportamentului tinerilor. Efectele negative ale refacerii incomplete prin somn se reflecta asupra capacitatii profesionale, asupra capacitatii de efort.
Propunerea pe care o face aceasta carte este legata de cunoasterea mijloacelor de inducere a somnului. Pentru o eficienta mai mare a somnului este necesar ca dupa o zi de efort (fizic, psihic, stres etc.), cu o ora inainte de a merge la culcare, sa se execute cateva exercitii de stretching, de respiratie, de meditatie etc.