In aceasta carte se trateaza elemente ce tinde arhitectura sistemelor suport de decizie, precum si tehnici de analiza si modelare cu aplicabilitate practica imediata in vederea previzionarii si eficientizarii proceselor decizionale economice. Sunt astfel dezvoltate aspecte teoretice privind necesitatea utilizarii unor instrumente moderne de tipul sistemelor suport de decizii, oferindu-se totodata numeroase exemple practice cu aplicabilitate in mediul de business.
Cartea este structurata pe sase capitole destinate problemelor decizionale economice asistate de sisteme suport specializate. Se porneste, in capitolul 1 de la o abordare holistica, structurata pe principalele componente ale unui sistem suport de decizie, insa, ca element de noutate in domeniu, aceasta carte trateaza si dezvolta in specialcapacitatile de modelare si de analiza ale unui sistem suport de decizie, rezolvand o gama larga de probleme decizionale.
In acest sens, capitolul 2 este dedicat problematicii utilizarii unor metode de decizii multi-atribut pentru cazuri speciale, atunci cand consecintele sunt estimate sub forma vaga, prin intermediul datelor fuzzy sau a datelor de tip interval. In capitolul 3 se prezinta tehnici de previziune pe termen scurt, cu exemplificari ale utilizarii mediului Microsoft Excel, in timp ce urmatoarele doua capitole sunt dedicate utilizarii software-urilor statistice, atat pentru realizarea prognozelor la nivel macroeconomic, cat si in procesele decizionale in firma.
Ultimul capitol isi propune sa ofere o solutie practica pentru predictia firmelor cu potential ridicat de insolventa din Romania, concentrandu-se pe dezvoltarea unui sistem integrat de asistare a deciziilor, utilizand software-ul SPSS si diverse modele de predictie bazate pe arbori de decizie, modele econometrice de tip logit si de tip hazard, precum si retele neuronale.
Aceasta carte se adreseaza, asadar, nu doar studentilor si masteranzilor Facultatii de Cibernetica, Statistica si Informatica Economica, ci raspunde unui grup larg de specialisti, care doresc sa-si dezvolte abilitatile manageriale si sa-si eficientizeze timpul de decizie prin utilizarea unui sistem informatic dedicat nevoilor lor specifice.