Lucrarea are ca tema cercetarea semnificatiei operei marelui economist Adam Smith si corelarea acesteia cu cateva consideratii ale unor economisti care fie au contestat-o, fie au folosit-o ca punct de pornire in construirea propriilor sisteme economice.
Demonstrarea unitatii operei lui Smith, a mediului in care s-a format economistul si reflectarea acestuia in sistemul sau economic a reprezentat o prioritate pentru autoare, care incearca sa realizeze o analiza unitara, cu accent asupra concordantei intre lucrarile economice, filozofice si literare ale lui A. Smith.
Structura volumului este urmatoarea: o introducere, patru capitole, concluzii finale si bibliografie.
Primul capitol prezinta climatul economic, politic, social, ideologic al secolului in care Adam Smith si-a desfasurat activitatea, date biografice, lucrarile lui Smith, precum si domeniul de cercetare economica; capitolul 2 expune metodele folosite de A. Smith in opera sa, iar capitolul 3 prezinta principalele teorii care se interfereaza si se conditioneaza reciproc, guvernate fiind de principiul mainii invizibile, interesului personal, diviziunii muncii, schimbului voluntar si liberei concurente, pentru ca ultimul capitol sa expuna orientarile acestuia din ultima perioada a vietii sale, insistand asupra domeniilor actiunii guvernamentale si analizand structura cheltuielilor si a veniturilor publice si baza sistemului fiscal dezvoltat ulterior de catre economisti.
Prin cartea “Avutia Natiunilor” si prin celelalte lucrari ale sale, A. Smith ramane o personalitate marcanta din istoria gandirii economice. Smith redevine actual si in contextul noii economii de piata concurentiale.
Lucrarea Marei Maftei se remarca prin documentatia deosebit de bogata, precum si prin analiza riguroasa a operei lui A. Smith. Este o carte deosebit de interesanta care se adreseaza in special economistilor, dar si celor interesati de opera si viata unuia dintre cei mai mari economisti ai tuturor timpurilor, Adam Smith.