Securitate alimentara si nutritionala

Securitate alimentara si nutritionala

Autori: Raluca Andreea Ion

Anul aparitiei: 2024

ISBN: 978-606-34-0503-7

Format: 17/24 cm

Numar pagini: 207

50,20 lei In stoc: DA
Livrare prin Posta Romana

La achizitia acestei carti de pe site-ul Editurii ASE se va aplica un discount de 16% pentru toti cei care au conturi de site cu adrese de e-mail din domeniul @ase.ro

 

Cartea Securitate alimentara si nutritionala se adreseaza, in primul rand, studentilor de la programul de licenta Economie Agroalimentara si a Mediului, anul II, fiind suport de curs pentru disciplina cu aceeasi denumire. Intrucat aceasta tematica este una dintre cele mai mari provocari ale lumii contemporane, cartea reprezinta un material de mare insemnatate pentru studentii Facultatii de Economie Agroalimentara si a Mediului dar si, in aceeasi masura, pentru cercetatori si specialisti cu preocupari in domeniu.

Prin cele trei parti distincte: securitate alimentara, siguranta alimentara si securitate nutritionala, lucrarea transmite cunostinte privind asigurarea securitatii si sigurantei alimentare si a securitatii nutritionale in economia mondiala, acoperind, prin dimensiunea si structura sa, probleme de ordin economic, social, nutritional si de influenta decizionala la nivel global. Autoarea ofera multiple abordari in ceea ce priveste implicatiile tehnico-economice si sociale ale schimbarilor climatice asupra agriculturii, resursele utilizate in agricultura mondiala, geografia economica a hranei, piata agricola mondiala si comertul mondial cu produse agroalimentare.

Dimensiunea problemei alimentare globale este abordata in mod realist si cognitiv. Se evidentiaza locul securitatii alimentare in cadrul celorlalte probleme mondiale: criza de mediu, criza petrolului, criza financiara, saracia. Accentul este pus pe agricultura mondiala si capacitatea acesteia de a furniza hrana suficienta pentru populatie. Sunt evidentiate decalajele regionale in ceea ce priveste gradul de inzestrare cu resurse funciare, umane si tehnice, precum si cele privind productiile agricole medii si totale. Cauzele neasigurarii securitatii alimentare sunt larg dezbatute, inclusiv crizele alimentare si problemele privind malnutritia in diferite zone ale globului. Studiile aprofundate in lucrare pun accent pe factorii determinanti ai asigurarii securitatii si sigurantei alimentare si explica contradictiile de stabilitate alimentara la nivel mondial prin prisma resurselor.

Se prezinta sistemele de management al sigurantei alimentare ca instrumente de prevenire a contaminarii si degradarii alimentelor. Protectia consumatorilor, stabilitatea si calitatea alimentelor sunt percepute ca vectori ai asigurarii sigurantei alimentare, ceea ce confera un aspect unitar in ceea ce priveste exercitarea unui anumit tip de management al calitatii.

Principii ale alimentatiei echilibrate, elemente de somatometrie si de calcul al necesarului energetic si a valorii energetice a alimentelor constituie precursori ai asigurarii securitatii alimentare. Descrierea politicilor nutritionale la nivel mondial, regional si national intregeste cadrul teoretic si legislativ al securitatii nutritionale.

Argumente stiintifice solide vin sa reconsidere, pe criterii sustenabile, relevanta economico-sociala a asigurarii securitatii si sigurantei alimentare in lume.

Cartea Securitate alimentara si nutritionala se evidentiaza prin actualitatea tematicii cercetate, caracterul stiintific si abordarea originala, toate acestea fiind sustinute de o documentare riguroasa.

Produse asemanatoare