Agriculture and Forestry Biodiversity (Biodiversitatea agricola si forestiera)

Agriculture and Forestry Biodiversity (Biodiversitatea agricola si forestiera)

Autori: Gabriel Popescu, Valeriu Tabara (editori)

Anul aparitiei: 2023

ISBN: 978-606-34-0472-6

Format: 17/24 cm

Numar pagini: 270

0,00 lei In stoc: NU
Livrare prin Posta Romana

La achizitia acestei carti de pe site-ul Editurii ASE se va aplica un discount de 16% pentru toti cei care au conturi de site cu adrese de e-mail din domeniul @ase.ro

Indiscutabil, prin om, ca entitate naturala, biodiversitatea ocupa pozitia de varf in ierarhia resurselor care sustin civilizatia umana.

Din punct de vedere conceptual, biodiversitatea reprezinta totalitatea organismelor vii de pe planeta Pamant. De fapt, biodiversitatea, prin darurile ei, a oferit omului tot ceea ce este necesar pentru a se forma si a se dezvolta ca fiinta sociala superioara.

In Romania, mai mult decat oriunde, se verifica adevarul ca biodiversitatea este produsul combinat al geografiei, demografiei si economiei. Datorita acestor trei piloni de forta, biodiversitatea din tara noastra se pozitioneaza pe cele mai inalte trepte din ierarhia tarilor UE.

Actiunile omului pentru a dobandi un trai mai bun s-au dovedit a fi cele mai vizibile, cu cel mai puternic impact asupra naturii si biodiversitatii. Cu toate acestea, o parte din actiunile omului asupra biodiversitatii nu au avut un efect benefic. Acest fapt s-a resimtit inca de la domesticirea primelor plante si animale, adica de la aparitia agriculturii ca ocupatie casnica. Dar civilizatia agricola, care a durat mii si mii de ani, dat fiind nivelul scazut de randament al tehnologiilor practicate, nu a fost capabila sa produca perturbari semnificative asupra echilibrului naturii. Inceputul revolutiei industriale, in urma cu aproape 2,5 secole, a fost considerat a fi momentul in care actiunile umane au devenit din ce in ce mai agresive asupra naturii.

In lumea stiintifica este acceptat ca in prezent are loc a sasea extinctie in masa a organismelor vii de pe Pamant si ca in extinctiile anterioare biodiversitatea ar fi pierdut intre 60% si 90% din componentele sale vii. Este o perspectiva care sugereaza ca acest fenomen are un caracter obiectiv, si care in prezent devine si mai ingrijoratoare daca avem in vedere faptul ca procesul de refacere a noilor ecosisteme necesita milioane si milioane de ani.

Din aceasta perspectiva putem intelege si justifica de ce biodiversitatea se afla din ce in ce mai mult in centrul preocuparilor stiintifice si practice. Exista preocupari care vizeaza atat reducerea pierderilor, cat si conservarea speciilor.

Produse asemanatoare