Agricultura Romaniei in fata exigentelor Uniunii Europene

Agricultura Romaniei in fata exigentelor Uniunii Europene

Autori: Mihaela Roberta Stanef

Anul aparitiei: 2010

ISBN: 978-606-505-334-2

34,30 lei In stoc: NU
Livrare prin Posta Romana

Lucrarea de fata analizeaza obiectivele Romaniei si posibilitatile actuale, respectiv politicile europene aplicate în agricultura, cerintele UE pentru statele candidate si cele în curs de integrare. O alta dimensiune a studiului vizeaza situatia actuala a agriculturii, precum si masurile pe care Romania trebuie sa le adopte în procesul de integrare, pentru a beneficia din plin de avantaje si pentru a diminua costurile acestui proces.
O prima motivatie a studiului problematicii agriculturii o constituie rezultatele analizei situatiei agriculturii romanesti din timpul perioadei de tranzitie. Agricultura, alaturi de industrie, este unul din sectoarele care a avut cel mai mult de suferit de pe urma tranzitiei; faramitarea excesiva a terenurilor, somerii restructurarii industriale reprofilati în agricultura (dar fara pregatirea necesara), lipsa de interes pentru mijloacele de mecanizare si de irigare existente, precum si modesta echipare cu tehnologii moderne au dus la crearea unei agriculturi de subzistenta, cu performante scazute fata de potentialul existent si fata de agricultura europeana.
Existenta acestui potential agricol ridicat (printre cele mai importante din Europa) a fost si unul dintre factorii principali de surescitare a interesului de extindere a Uniunii Europene si înglobare a unei tari cu puternice lacune de dezvoltare si cu decalaje vizibile fata de nielul comunitar, asa cum este Romania.
Astfel, se contureaza cel de-al doilea factor motivator, cel conferit de importanta agriculturii în economia tarilor din estul si centrul Europei si de rolul esential pe care acest sector îl va juca în formarea economiei agroalimentare moderne.
 

Produse asemanatoare