Constituirea economiei de piata in Romania, in perioada anilor 90, a relansat interesul si preocuparile pentru problemele financiare, nu numai la nivelul specialistilor si al institutiilor de profil (unele dintre ele infiintate pentru prima oara – cum este cazul Societatilor de Valori Mobiliare – sau reinfiintate – cum este cazul Bursei de Valori), dar si la nivelul guvernului, al organelor locale de administratie publica, al societatilor comerciale si, in mare masura, al populatiei. Acest interes este atat conjunctural, cat si de fond si strategic deoarece vizeaza, la orice nivel si pentru orice agent economic, problema formarii resurselor financiare de sustinere a activitatii (inclusiv a traiului curent), problema conservarii si amplificarii puterii de cumparare a acestor resurse, problema utilizarii lor cu cel mai mare efect posibil.
In lucrare se regasesc unele probleme de baza ale deciziei financiare la nivel microeconomic, in speta finantarea activelor circulante si a investitiilor, unele aspecte ale creditarii firmelor si ale functionarii bancilor ca principale institutii de creditare, precum si ale functionarii bursei de valori ca principala institutie a pietei de capital. Pe de alta parte, lucrarea include aspecte vizand constituirea si utilizarea resurselor bugetului de stat, ca elemente esentiale ale finantelor publice, precum si unele probleme de echilibru monetar si politici monetare. Pregatirea si aparitia lucrarii a fost facilitata de studiile si documentarea realizate de autori la Universitatile din Toulouse, Orleans si Geneva in cadrul unor contracte de cercetare stiintifica finantate de Banca Mondiala si Guvernul Romaniei.
Lucrarea se adreseaza cu predilectie celor care doresc sa-si insuseasca cunostinte de baza despre finante, notiuni si concepte financiare esentiale pentru a putea discerne in complexitatea lumii financiare si a putea aprofunda selectiv tipurile de probleme financiare care ii preocupa sau cu care se confrunta in activitatea lor cotidiana. Valorificarea cunostintelor teoretice se va putea realiza, intr-o prima forma, prin rezolvarea unor probleme si aplicatii specifice, macro si microeconomice, propuse in lucrari distincte (Finante, aplicata; Modelarea deciziei financiare, aplicata) editate in 1998 si respectiv 2001 tot cu sprijinul Academiei de Studii Economice.