Dreptul afacerilor. Subiecte si contracte

Dreptul afacerilor. Subiecte si contracte

Autori: Camelia Florentina Stoica, Silvia Lucia Cristea

Anul aparitiei: 2011

ISBN: 978-606-505-428-8

17,00 lei In stoc: NU
Livrare prin Posta Romana

Tematica prezentei lucrari, rezultat al unei activitati laborioase de cercetare stiintifica desfasurata de-a lungul anilor de cele doua autoare, constituie temelia intelegerii materiei dreptului afacerilor de catre studentii economisti, atat de la invatamantul de zi, cat si de la invatamantul organizat la distanta.

 In capitolul unu, dedicat studiului subiectelor de drept a afacerilor, sunt analizate cele trei forme de desfasurare a activitatii in mod independent, asa cum sunt reglementate de O.U.G. 44/2008, si anume: ca P.F.A., ca intreprinzator individual si ca intreprindere familiala. Este analizat detaliat regimul juridic al comerciantului persoana fizica, cu toate obligatiile comerciale ce incumba acestuia.

 In capitolul al II-lea se analizeaza doua institutii juridice importante pentru desfasurarea activitatii comerciale, si anume intreprinderea si fondul de comert. Sunt analizate trasaturile caracteristice ale acestora, dar si notiunile cu care se aseamana extragandu-se deosebirile specifice. In cadrul institutiei fondului de comert sunt analizate elementele sale componente cu accent pe elementele incorporale si pe caracteristicile acestora: firma, emblema, marca, clientela, vad comercial, brevet de inventie, dar si pe operatiunile care se pot incheia asupra fondului de comert: vanzarea, donatia, locatia, aportarea si garantia reala mobiliara.

 In capitolul al III-lea este analizat regimul juridic al societatilor comerciale, pornind de la clasificarea lor ca societati de persoane/de capitaluri si prezentand etapele constituirii, inregistrarii, functionarii, dar si pe cele ale dizolvarii si lichidarii. Interesanta si noua in doctrina de specialitate este prezentarea corporatista a regimului societatilor comerciale asa cum este reglementat potrivit Codului Civil adoptat in 2009, fata de reglementarea data prin Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale, pozitionata la finele capitolului.

Capitolul IV este dedicat obligatiilor comerciale cu specificul lor in ceea ce priveste incheierea si executarea contractului, trasaturile obligatiilor comerciale: solidaritatea obligatiilor, fructificarea de drept a banilor, inexistenta termenului de gratie, retractul litigios si conditiile raspunderii contractuale (cu analiza clauzei penale), precum si materia mijloacelor de proba in dreptul afacerilor.

 Capitolul V este dedicat contractelor comerciale speciale si cuprinde analiza contractelor de vanzare-cumparare, de mandat comercial, de comision, de consignatie, de agent, de depozit comercial, de report, de leasing si de cont curent.
 

Produse asemanatoare

Altii au mai cumparat