Prezentarea Editurii ASE

 

Ca parte integranta a Academiei de Studii Economice din Bucuresti, Editura ASE se aliniaza misiunii acesteia si isi propune ca, prin activitatea sa specifica – editarea de carti si publicatii periodice – sa contribuie la efortul universitatii de a se califica printre cele mai prestigioase institutii europene de invatamant si cercetare, sprijinind procesul de invatamant, diseminand rezultatele cercetarii stiintifice din cadrul universitatii si promovand imaginea Academiei noastre prin participarea la targurile de carte si organizarea unor evenimente editoriale.

Cartile care apar sub sigla Editurii ASE sunt supuse unui sistem riguros de evaluare stiintifica (peer-review, in ultimii ani chiar double blind peer-review), cu evaluatori externi redactiei, inainte de a fi supuse procesului de editare prin colaborarea tehnoredactorilor si redactorilor de carte.

 

Istoricul editurii

Activitatea editoriala din universitatea noastra a debutat in anul 1913, anul infiintarii Academiei noastre, prin publicarea, pe 19 noiembrie, a Revistei Cursurilor Academiei de Inalte Studii Comerciale si Industriale, in care se regasesc cursuri ale marilor profesori care au format, cu responsabilitate si profesionalism, primele generatii de economisti romani cu studii superioare. Daca in 1913, sub ingrijirea Rectoratului de atunci, cursurile se tipareau la Tipografia profesionala „Dimitrie C. Ionescu”, din strada Campineanu nr. 9, dupa 1948 au fost multiplicate in propria litografie. Aparitia Revistei Cursurilor Academiei de Inalte Studii Comerciale si Industriale a continuat pana in anul 1928, fiind „alimentata cu multa abnegatie de Corpul Didactic, problema imprimarii cursurilor intrand in preocuparea Academiei si facand o adevarata traditie la aceasta institutie.”[1]

O alta publicatie ce se cuvine a fi mentionata, pentru ca s-a bucurat inca de la aparitie de aprecieri elogioase, a fost Buletinul Bibliotecii, editat trimestrial – primul numar a vazut lumina tiparului in ianuarie-martie 1935 –, acesta continand recenzii, informatii bibliografice si de biblioteconomie [2]. „In afara de activitatea scolara propriu-zisa, dar in legatura cu rolul pe care trebuie sa-l aiba o Institutie de cultura, am desfasurat o munca de raspandire a cunostintelor utile, […] publicand Buletinul Bibliotecii, care cuprinde, pe langa bibliografie, scurte recenzii asupra lucrarilor din diferite ramuri ale stiintelor economice […]”, afirma rectorul Ion Raducanu in Cuvantarea rostita cu ocazia sarbatoririi a 25 de ani de activitate a AISCI [3]. Avandu-i ca redactori responsabili pe Christina Tuduri si dr. Ion Ivanescu, profesionisti desavarsiti, Buletinul Bibliotecii „a umplut un gol in publicistica romaneasca si a starnit interesul universitatilor de peste hotare pentru institutiunea noastra.” [4]

Fenomenele si procesele specifice educatiei economice din Romania au evoluat constat, pe masura ce Academia de Inalte Studii Comerciale si Industriale a devenit, ireversibil, un centru al efervescentei stiintei economice la nivel national, cu deschidere si permanente contacte internationale. Printre vectorii excelentei universitare s-au plasat inca din primii ani importantele publicatii economice ale vremii [4], printre care: revistele Analele Economice si Statistice, care a debutat in 1917, cu aparitie lunara, avandu-i ca fondatori pe I. N. Angelescu, Alex. C. Cusin si G. N. Leon, si Independenta Economica, cu aparitie bilunara incepand din 1918, fondatori: Virgil. Madgearu si Ion Raducanu. Academia de Inalte Studii Comerciale si Industriale a sprijinit, de asemenea, publicarea (chiar a si gazduit redactia) Revistei Economico-Financiare a Asociatiei Licentiatilor Academiilor Comerciale si Industriale (ALACI), cu aparitie lunara, presedintele de onoare al asociatiei fiind, la data aparitiei primului numar din seria ce debuta in ianuarie 1930, Gheorghe Tasca (1875-1951), rectorul Academiei de Inalte Studii Comerciale si Industriale in perioada 1929-1930, iar directorul revistei: Dr. Virgil Scarlatescu.

In perioada comunista, activitatea editoriala din Academia de Studii Economice s-a desfasurat sub denumirea „Lito ASE”. Majoritatea lucrarilor erau reprezentate de cursurile universitare, calitatea acestora fiind asigurata prin dezbateri stiintifice organizate la nivelul catedrelor de specialitate.

Incepand cu anul 1989, colectivul de redactie s-a inchegat sub denumirea de Compartiment editorial-publicistic, apoi sub numele de Editura ASE, aceasta fiind atestata de Ministerul Culturii prin Atestatul nr. 4519 din 9 decembrie 1997. Calitatea continutului cartilor si forma lor de prezentare a crescut continuu, diferentele fata de editurile profesionale disparand in scurt timp, ultimele aspecte care au fost aliniate fiind calitatea tiparului si a copertelor, utilizand tehnologia digitala, inclusiv color, pe o hartie de calitate superioara.

In tot acest timp cadrele didactice, la fel ca in urma cu 107 ani, au continuat sa publice cursuri universitare, lucrari in care teoria se impleteste cu aplicatiile, in forme din ce in ce mai moderne, adaptate cerintelor invatamantului actual, dar si carti stiintifice menite sa disemineze in randul specialistilor din domeniu rezultatele cercetarilor lor.

In prezent, 28 de reviste ale universitatii noastre se afla in pretiosul portofoliu al valorificarii cercetarii stiintifice de calitate, fiind incluse in baze de date internationale, iar dintre acestea 20 apar sub sigla Editurii ASE, doua avand recunoastere Clarivate Analytics Web of Science: Amfiteatru Economic (revista cotata ISI din 2008) si Tribuna Juridica / Juridical Tribune, revista indexata ISI din anul 2015, fiind prima revista de stiinte juridice din Romania indexata ISI).

Cele peste 40 de colectii de carte ale Editurii ASE cuprind manuale universitare moderne si lucrari de specialitate din domeniile stiintifice specifice universitatii noastre, ce acopera o arie tematica larga si continua sa vina in sprijinul studentilor, oferindu-le, asa cum spuneau predecesorii, „lectiunile” predate de profesorii din corpul didactic, precum si rezultate ale cercetarii stiintifice destinate atat studentilor din ciclul licenta, masteranzilor si doctoranzilor, cat si specialistilor si oamenilor de afaceri.

Editura ASE face parte dintre editurile cu prestigiu recunoscut in domeniul Stiintelor sociale.

Ca urmare a evaluarii din anul 2012 de catre CNCS a editurilor din domeniul Artelor si stiintelor umaniste, Editura ASE a fost recunoscuta pentru domeniile Filologie (C) si Istorie si studii culturale (C). In anul 2019 Editura ASE a fost recunoscuta de CNCS in urma evaluarii efectuate pentru domeniul Stiintelor juridice.

 

Profilul tematic

Profilul tematic al Editurii ASE se suprapune perfect cu cel al universitatii, acesta axandu-se initial (conform Decretului de infiintare al AISCI din 13 aprilie 1913) pe domeniile: economie, drept comercial, drept international, drept civil, matematica financiara si comerciala, geografie, fizica si chimie industriala, precum si „corespondenta comerciala si convorbire” in limba romana si in limbi straine (franceza, germana, engleza, italiana, greaca moderna, rusa, bulgara, sarba). In chiar primul numar al Revistei Cursurilor Academiei de Inalte Studii Comerciale si Industriale din 19 noiembrie 1913, doua cursuri sunt dedicate studierii limbilor straine, atat de necesare unor bune relatii comerciale internationale: „Corespondenta si convorbirea germana” si „Corespondenta si convorbirea franceza”. Astazi, profilul tematic este mult mai extins, Editura ASE publicand carti din domeniile: Administrarea afacerilor, business, stiintele consumatorului si managementul calitatii; Administrarea afacerilor in limbi straine; Administratie si management public; Analiza si evaluare economico-financiara; Cibernetica economica; Comunicare in economie; Contabilitate si audit; Doctrine economice; Drept; Economia agroalimentara si a mediului; Economie si politici economice; Educatie fizica si sport; Filosofie; Etica; Logica; Finante, asigurari si burse de valori; Geografie; Informatica economica; Informatica de gestiune; Istoria ASE; Istorie; Filologie - Limbi moderne si comunicare in afaceri; Management; Marketing; Matematica; Moneda-banci; Relatii economice internationale; Sociologie; Psihosociologie; Antropologie; Politologie; Statistica si econometrie; Stiintele educatiei; Turism - servicii si altele (memorialistica).

 

[1] 20 de ani de activitate. 1913-1933, Academia de Inalte Studii Comerciale si Industriale, Bucuresti, Tipografiile Romane Unite, 1933, p. 7.

[2] Dare de seama pe anul de studii 1935-1936 (anul XXIII) intocmita de Rectorat, Academia de Inalte Studii Comerciale si Industriale din Bucuresti, Tipografia Bucovina I. E. Toroutiu, 1936.

[3] Un patrar de veac de munca (1913-1938), Academia de Inalte Studii Comerciale si Industriale din Bucuresti, Tipografia „Lupta” N. Stroila, Str. General Budisteanu nr. 8, 1938, p. 24.

[4] Ibidem, p. 72.