Tratatul de Baze de date, volumul II se adreseaza in special studentilor, masteranzilor si specialistilor care doresc sa aprofundeze domeniul sistemelor de gestiune a bazelor de date si care sunt familiarizati cu modele de date, stapânind in acelasi timp notiuni de baza de programare. Sunt detaliate diverse abordari pentru construirea de aplicatii complete si optimizate. Organizarea informatiilor pe capitole permite adaptarea la nevoile fiecarui cititor.
In prima parte, accentul este pus pe caracteristicile sistemelor de gestiune a bazelor de date relationale si pe modalitatile de asigurare a integritatii si a securitatii acestora. In capitolele urmatoare, sunt discutate pe larg sistemele bazate pe modelul orientat-obiect precum si cele folosite pentru gestiunea bazelor de date distribuite si a celor geografice.
Sunt abordate limbajele utilizate, functiile si arhitecturile de referinta, precum si criterii de evaluare ale diverselor sisteme de gestiune a bazelor de date.
Limbajul XML este descris pe larg, impreuna cu schemele acestuia de validare: DTD si XML Schema. Sunt prezentate limbajele pentru transformarea si interogarea documentelor XML: XPath, XSLT si XQuery precum si biblioteci si interfete pentru manipularea lor.
Sunt expuse si analizate caracteristicile si arhitecturile sistemelor de baza de date paralele, tipuri de paralelism, tehnici de partitionare, algoritmii de jonctiune paralela si de optimizare a interogarilor.
In ultima parte a tratatului sunt prezentate sistemele cu depozite de date si cele pentru analiza multidimensionala a datelor, solutii complexe ce pot oferi informatii consistente procesului decizional dintr-o firma.
Majoritatea capitolelor sunt insotite de cel putin un studiu de caz, de obicei construit folosind solutii Oracle, fiind prezentate si referinte bibliografice care pot fi folosite pentru o si mai buna aprofundare a notiunilor din capitol.