Cartea se apleaca asupra istoriei si culturii recente romanesti si a limbii romane si se adreseaza in primul rand studentilor din Anul pregatitor de limba romana precum si studentilor internationali deja inscrisi intr-un program de licenta in limba romana. De asemenea, ea poate fi folosita de oricine doreste sa descopere cultura, civilizatia si limba romana, fara inscrierea prealabila intr-un program de studiu.
Din punct de vedere istoric si politic, asa cum o arata si titlul, studiul trateaza cateva dintre temele cu vizibilitate internationala, de la relatia Romaniei cu alte tari in ultimele doua secole (Franta, Germania, Rusia, SUA), la comunism, postcomunism, democratie si cultura actuala. Pe partea preponderent culturala, Romanian Culture and Civilization in the Current European Context, An Introduction for International Students face o sinteza a doua fenomene care au pus Romania pe harta culturala a lumii in istoria recenta: Noul Val de film romanesc si teatrul absurdului, prin reprezentantul sau celebru Eugen Ionescu. La mijlocul parcursului cultural sunt plasate doua capitole despre Bucuresti: istorie, locuri de vizitat, muzee, intentionate a fi un respiro.
Cartea cuprinde opt capitolele, fiecare format din trei parti: prima parte se axeaza pe istorie si cultura, a doua contine lecturi suplimentare, in general texte scrise de autori contemporani, care aprofundeaza subiectul din partea intai, iar partea a treia se axeaza pe studiul limbii romane, prin exercitii de vocabular si conversatie, cuvintele noi fiind traduse in limbile engleza si franceza.