Cartea Moneda germana. Referinte bibliografice, printr-o abordare enciclopedica, isi propune sa valorifice informatii cat mai ample asupra unui domeniu in general putin cunoscut, cel al circulatiei monetare. Intrucat fiecare moneda are o istorie, prin acest tip de abordare sunt evidentiate multiplele fatete ale monedei, care nu se limiteaza doar la date economice si tehnologice.
Prima parte a lucrarii are la baza un set de studii care explica teoretic si istoric aspecte specifice ale bazei politice si tehnice a emisiunii monetare, pentru a fundamenta intelegerea celei de-a doua parti, care este un catalog al pieselor monetare in circulatie, reprezentative pentru perioadele moderna si contemporana. Acestea sunt prezentate in contextul istoric, politic, economic si cultural propriu fiecarui emitent, iar in continutul catalogului, acolo unde emitentii sunt marcati politic, se face, de asemenea, o prezentare geografica si istorica: localizare, stema, date principale, istoric.
Prezentarea istorica evidentiaza evenimentele importante care au marcat evolutia monetara, care, in cazul Germaniei, exprima poate in modul cel mai elocvent toate framantarile istoriei europene, din a caror experienta s-a ajuns la ideea Europei unite, una dintre piesele sale de baza reprezentand-o moneda unica europeana. Relatarea istorica este mai amanuntita pentru secolele XVI-XX, vizand aspectele politice cu consecinte directe asupra circulatiei monetare: schimbarile de regim politic, schimbarile de regim politic, evolutia formei de guvernamant, modificari teritoriale, conflicte interne si externe.
Cartea beneficiaza de o reprezentare grafica deosebita, reprezentand un material valoros pentru cei pasionati de numismatica, si nu numai pentru ei.