Carte

Inflation control and operational risks of the monetary policy
Titlu:

Inflation control and operational risks of the monetary policy

Autori:

Amalia Florina Cristescu

Anul aparitiei: 2015
ISBN: 978-606-505-852-1

Pret: 20.80 Lei

In stoc: Da

Prezentare

 Inflatia reprezinta o tema de analiza de mare interes atat pentru specialisti, cat si pentru publicul larg, deoarece perturba alocarea resurselor si distributia veniturilor in societate. Din acest motiv procesul inflationist a reprezentat adesea prilejuri de controverse intre specialisti, iar abordarea acestuia a cunoscut frecvente schimbari ale punctelor de vedere si/sau ale pozitiilor doctrinare. Tocmai aceste controverse trezesc interesul cercetatorilor si plaseaza tema inflatiei intr-o zona centrala a stiintei economice.

Pornind de la conjunctura economica in care inflatia parea sa ameninte, atat prin efecte, cat si prin cauze, sansele de relansare economica ale Romaniei, respectiv parcursul urmatoarelor etape de integrare in U.E., s-a realizat o analiza riguroasa a conexiunilor si influentelor in manifestarea procesului inflationist din tara noastra. Scopul acestei analize consta in incercarea de a puncta anumite repere – temporale, structurale, subiective (perceptiile populatiei), teritoriale i ale conexiunilor cu piata forei de munca – in dimensiunile procesului inflaionist din Romania.

Lucrarea realizeaza, de asemenea, o testare a principalelor ecuatii econometrice ce compun arsenalul unei banci centrale in strategia de tintire a inflatiei: ecuatia cererii agregate, ecuatia ofertei agregate (de tip curba Phillips) si ecuatia functiei de reactie a bancii centrale.