Carte

Food science. Consumer-oriented approach and business insights
Titlu:

Food science. Consumer-oriented approach and business insights

Autori:

Lelia Voinea, Raluca Mariana Grosu

Anul aparitiei: 2016
ISBN: 978-606-34-0079-7

Pret: 28.20 Lei

In stoc: Da

Prezentare

  

Conceputa in primul rand ca reper pentru consumatorul contemporan interesat de reorientarea comportamentului alimentar in acord cu principiile alimentatiei sanatoase, caruia ii ofera un plus de cunoastere, lucrarea constituie si un semnal de alarma pentru actorii implicati in diverse activitati din sfera business-ului cu produse alimentare, care, in demersul lor sustinut de reconfigurare a universului alimentar trebuie sa fie preocupati nu doar de competitia acerba orientata spre maximizarea profitului, ci mai ales de etica si de respectul pentru consumator.

Deoarece eticheta reprezinta principalul mijloc de informare a consumatorilor cu privire la identitatea, compozitia si proprietatile produsului alimentar, si, totodata, un mijloc de orientare a alegerilor consumatorilor, in cadrul lucrarii sunt prezentate si cele mai noi exigente privind etichetarea alimentelor, dar si o serie de repere pentru interpretarea corecta a informatiilor nutritionale, atat a celor de pe eticheta nutritionala detaliata, cat si a celor care sunt prezentate prin intermediul sistemelor “Front-of-Package”.

Tema legata de metodele de determinare a profilului nutritional al alimentelor isi gaseste locul in mod firesc in arealul problematic al lucrarii, fiind utila nu doar pentru specialistii in domeniu, ci si pentru consumatorii preocupati de echilibru nutritional in alimentatia cotidiana.

Deoarece democratizarea consumului si abundenta alimentara care caracterizeaza in special tarile industrializate, au incurajat, in ultimele decenii, obiceiurile alimentare nesanatoase, este oportuna si prezentarea celor mai importante modele de alimentatie sanatoasa, precum si analiza profilului nutritional al principalelor grupe de alimente.

Lucrarea se incheie cu o tema legata de inovatie si traditie in sfera alimentatiei contemporane. Dezvoltarea unor formule simbiotice intre stiinta nutritiei si tehnologia moderna a avut ca efect expansiunea fara precedent a ofertei alimentare mondiale, dar si o degradare in plan nutritional a alimentatiei moderne. De aceea, multe dintre inovatiile din industria alimentara incep acum sa fie privite cu scepticism de consumatori. Incepand sa constientizeze tot mai mult gravele dezechilibre alimentare cauzate de supraconsumul unor alimente ultraprocesate sau modificate genetic, acestia isi indreapta atentia din ce in ce mai mult asupra unor optiuni alimentare in masura sa garanteze atat sanatatea individuala, cat si pe cea a mediului inconjurator, cum ar fi alimentele ecologice, alimentele functionale, alimentele traditionale sau produsele “Novel food”, in cazul carora in lucrare au fost evidentiate atat beneficiile in consum, cat si oportunitatile de dezvoltare a business-ului in viitor.